כיצד לשמור על המטבח לאורך שנים

מטבח חדש הוא השקעה גדולה - הרחבת החלל, הארונות החדשים והשיש המרהיב והנוצץ שמעטר את משטח העבודה.
עכשיו, איך שומרים על המטבח היפה הזה נקי, מתוחזק וללא רבב ותקלות למשך שנים?
הקפדה על ניקיון ותחזוקה נכונים יבטיחו כי לא תאבדו מערכו הכספי והסנטימנטלי של אותו מטבח חדש ויקר.
אנחנו פה לעזור לכם לשמור על המטבח נהדר ויפהפה כדי שישאר כמו חדש עד לדור הבא.

טיפול במשטחי שיש

משטחי השיש עשויים מאבן טבעית יקרה, חזקה אך גם רגישה, חשוב מאוד להקפיד על כללי ניקיון בסיסיים, לדעת ממה להימנע ומה עוזר לניקיון ואיך לשמור על המשטח ללא פגיעה.

נקודת התורפה קלה במשטחי השיש היא השריטות, אשר יכולות להיווצר על אבן טבעית וגם לא.

חשוב מאוד לשים לב שלא מניחים סכינים או דברים חדים אחרים על המשטח ללא תחתית או לפחות על מגבת, ואנו נמליץ  שלא לחתוך שום דבר ישירות על השיש.

שיש טבעי הינו החומר הכי חזק ועמיד בפני חום, ועם זאת מומלץ להתנהל עימו בעדינות נורמטיבית כך שתמיד עדיף להניח כל דבר חם או קפוא לא באופן ישיר על המשטח ולהימנע ממגע בעל שינוי טמפרטורה חריג.

מבחינת רטיבות וכתמים כדאי מאוד לנקות כל רטיבות שהיא, אפילו מים, בו ברגע משום שכל רטיבות הנשארת לאורך זמן עלולה להכתים (כמובן שנוזלים כמו יין או מיץ סלק כדאי לנקות כמה שיותר מהר). טיפת שמן לאחר יממה יכולה להיספג גם אל ברזל, ולכן חשוב לשמור על ניקיון השיש.

הניקיון פשוט – לעבור עם סמרטוט לח ואז לנגב את הרטיבות עם מגבת יבשה.

בכל מקרה, הימנעו מחומרי ניקוי המכילים חומצה, הם פוגמים באבן וגורמים לצבעה לדהות.

לניקיון יסודי כל שעליכם לעשות הוא לנקות בעזרת מעט סבון כלים מהול במים, עם מטלית רכה, לאחר מכן לנקות את הסבון עם מטלית לחה ולבסוף לייבש עם מגבת – זהו!

שמירה על משטחים מבריקים

משטחים מבריקים, עשויים פורמייקה למשל, פחות עדינים ממשטחי השיש והאבן כך שניתן לנקותם בעזרת מברשת רכה או סקוטץ' עדין מאוד בשביל להסיר כתמים, אך ניקיון יומיומי וקבוע עם מטלית לחה יעשה את העבודה וימנע את הצורך בניקיון יסודי.

חומרי ניקיון חומציים יעשו נזקים גם למשטח זה ומומלץ להימנע מהם (קרי אקונומיקה וכו').

טיפ של אלופים במיוחד בשבילכם – נקו תמיד רק עם מים פושרים ולא חמים מידי.

משטחי נירוסטה

נגלה לכם סוד – לא צריך צמר פלדה או ברזלית בשביל לנקות משטח נירוסטה!

כן כן, משטחי הנירוסטה, הידועים בעמידותם וחוזקם כמו בקלות הניקיון, אינם דורשים אמצעים מיוחדים לניקיון ואפילו כדאי להימנע מהם בשביל שלא לשרוט את משטח המתכת.

כמו עם משטחים אחרים, גם הנירוסטה לא תזדקק לתחזוקה או ניקיון מיוחדים אחת תקופה אם נקפיד לנקות את המשטח עם מטלית לחה לאחר כל שימוש שהיה ותמיד לייבש ולספוג כל רטיבות ולחות שהיא שנשארה על המשטח.

נירוסטה נוטה לצבור טביעות אצבעות, כל שעליכם לעשות בשביל לנקות הוא מעט תרסיס לניקוי חלונות ומטלית יבשה.

אם נתקלתם בכתמי חלודה, אל חשש – חומץ רגיל ינקה אותה בקלילות בעזרת מטלית, זה הכל.

רוצים משטח בעל מראה נוצץ ומבריק?

קבלו טיפ – משיחת מעט שמן זית או קוקוס על הנירוסטה לאחר ניקיון וייבוש יעניק לה ברק מהמם וריח משגע.

משטחי עץ

העץ הוא נעים, חמים, בעל מראה כפרי ומרקם נהדר שפשוט כיף לגעת בו.

יחד עם כל היתרונות הפרקטיים והעיצוביים שבו, העץ הוא גם משטח עדין מאוד שדורש זהירות רבה ובעיקר תשומת לב ומעט תחזוקה שוטפת.

נתחיל בניקיון – אותו יש לבצע עם מטלית לחה או יבשה לאחר כל שימוש, כל שפיכה של נוזל כלשהו ובסוף כל יום.

המפתח להצלחה הוא הקפדה וניקיון שוטף.

אל תתנו לחפצים חמים לגעת במשטח משום שהם עלולים להשאיר סימן צריבה על העץ, שימו תמיד איזו תחתית.

יחד עם זאת, חיתוך על משטח העץ, אך שהוא מפתה, זהו אינו קרש חיתוך אחד גדול.

אם נחתוך על העץ הוא ישרט וחיידקים יצטברו בחתכים שהשארנו עליו, לכן תמיד השתמשו בקרש חיתוך.

העץ דורש תחזוקה אחת לחצי שנה והיא כוללת שתי פעולות – שיוף ושימון.

נתחיל בשיוף המשטח בעזרת נייר זכוכית עדין מאוד, בשביל להעלים כל שריטה, דפיקה או פגם אחר וליישר ולאזן את המשטח.

לאחר ניקיון בעזרת מטלית לחה נעבור לשימון, אותו יש לבצע עם שמן פשתן או כל שמן מתאים לעץ לבחירתכם (שמנים מסוימים, כמו שמן זית, דורשים לפעמים משיחה של כמה שכבות עד שנספגים במלואם).

עצה לעץ – אם נספג ריח רע במשטח, כמו שום או תבלינים, שפשפו אותו עם לימון והריח נעלם!

בכלל, שפשוף המשטח עם קליפת הדרים אחת לכמה זמן יעניק ברק יפה, רעננות וניחוח למשטח.

ניקיון כללי של המטבח

המטבח הוא לא רק משטח העבודה שבו, חשוב מאוד להקפיד על ניקיון כללי של כל המטבח משום שזה כמובן מעיד על רמת הניקיון של כל משטח שבו – הארונות, הרצפה, המגירות וכל השאר:

כמו עם משטח העבודה, אין צורך בהרבה מים, סבון וניגובים בשביל להסיר לכלוך.

סמרטוט לח, דלי מים ומעט סבון לניקוי רצפות עדין יעשו לכם מטבח מצוחצח בלי הצורך במגבים ושלוליות.

כשמנקים את הארונות, המגירות והחלונות במטבח אפשר להשתמש בתרסיס לניקוי חלונות ומטלית, אך את חומר הניקוי אין לרסס על המשטח עצמו אלא על המטלית ואז לנגב ביסודיות.

בשביל להימנע מסימני ניגבו תעברו עם מטלית יבשה על המשטח הנקי.

כשהכלים יוצאים מהמדיח נגבו אותם עד לייבוש לפני שמכניסים לאחסון, כך תמנעו עובש וריחות רעים.

בתוך הארונות בהם מאחסנים את הקערות, הצלחות והכוסות למיניהן כדאי לרפד את התחתית עם מגבת או גומי שיספגו את הלחות וימנעו כתמים.

מכשירי ניקיון העובדים על קיטור יעשו לכם רק ברדק, תימנעו מהם ופשוט תנקו הכל ביסודיות עם מטלית לחה ואם יש צורך של ממש אז במעט חומר ניקוי פשוט מהול במים.

אותו דבר לגבי אקונומיקה וחומרים חומציים אחרים, בהם תשתמשו רק בכיור לניקיון יסודי אחת לכמה חודשים.

ניקוי מכשירי החשמל במטבח

במטבח המודרני מכשירי חשמל הם חלק בלתי נפרד מהכלים שנשתמש בהם.

הנה כמה טיפים שיעזרו לכם שלמור על מכשירי חשמל נקיים:

  • כדי לשמור על קומקום נקי מאבנית מומלץ להשתמש בו רק במים מסוננים המכילים פחות מלחים וכך ישקיעו פחות בתוכו, וכמובן טיפ של סבתא:
    מלח לימון וחומץ ינקו את האבנית ויחדשו את הקומקום.
  • לניקיון הקומקום כשהצטברה אבנית כל שעליכן לעשות הוא למלא אותו במים עם שתי כפות חומץ.
    להשאיר את המכסה פתוח ולתת למים לרתוח במשך חמש דקות.
  • קירור התנור לאחר השימוש חשוב מאוד, במיוחד אם ברצונכם לנקות אותו.
    השאירו את התנור פתוח למשך כרבע שעה עד לקירור מלא ואז נגבו את הפירורים מתחתית התנור בעזרת מטלית לחה, חכו עוד חמש דקות לייבוש וסגרו את הדלת.
  • כל מכשיר חשמלי אחר שנמצא על משטח העבודה צריך לנקות עם מטלית לאחר כל שימוש, במיוחד בחריצים הקטנים.
  • בתום עבודת המדיח השאירו אותו פתוח למשך כרבע שעה עד חצי שעה בשביל שכל המים והלחות שבו יתאדו, אחרת המדיח עילה עובש ויסריח.

ניקוי הכיור וסביבתו

הכיור הוא המקום המלוכלך ביותר במטבח!

שמעתם נכון, זהו המקום שצובר הכי הרבה חיידקים במטבח ועל כן יש לנקות אותו ביסודיות, עקבו אחר שלבים אלו בשביל לקבל כיור ללא רבב וללא בקטריות:

  • שימו פקק בניקוז הכיור ומלאו אותו מים חמים, אליהם תוסיפו כוס אקונומיקה.
  • תנו תמיסה לשבת בכיור למשך שעה ואז רוקנו את הכיור (שימו לב לכסות את היד בכפפת גומי, שלא תכניסו יד לתוך האקונומיקה המזיקה).
  • בעזרת מים פושרים שטפו את כיור שאריות האקונומיקה שנשארו בכיור.
  • באמצעות סקוטץ' עדין אפשר לשפשף ולקרצף את הכיור, יחד עם תמיסת מים וסודה לשתייה.
    בשלב זה חשוב להיות יסודיים ולעבור על כל חלקי הכיור – המשטח, הניקוז, הברז ומאחוריו.
  • בעזרת מטלית רטובה נקו את כל הסודה שנשארה וייבשו עם מטלית יבשה.
  • אל תשכחו את החריצים הקטנים בכיור – נקו אותם בעזרת סכין או קיסם.
  • כמו על מ שטח העץ, גם בכיור שפשוף קל של לימון וקליפתו על המשטח יעניקו ריח מרענן ומראה נהדר.

חומרי ניקוי מומלצים לפי סוגי משטחים

  • שיש – לניקוי משטח זה הכי טוב להשתמש בסבון כלים מהול במים פושרים ומטלית, בשביל שלא לשרוט.
  • נירוסטה – תרסיס לניקוי זכוכית עושה פה את העבודה בניקיון השוטף, חומץ יעזור להסיר כתמי חלודה.
  • משטחים מבריקים – מטלית לחה ליום-יום, ספוג ניקוי ותמיסת מים וסבון כלים למקרים קשים יותר וכמובן ייבוש לאחר כל ניקיון.
  • עץ – סבונים וחומרי ניקוי אחרים גורמים לצבע העץ לדהות ולחומר להיחלש, לכן יש לנקות בעזרת תמיסת מים וסודה לשתייה ומטלית או ספוג.
    אחת לחודש מומלץ לשמן את המשטח, עם השמן האהוב עליכם, כדי לאטום את העץ מספיגת נוזלים.

קטגוריות: